Koloidy to wielkocząsteczkowe substancje, które trudno przechodzą przez ściany naczyo, służące przede wszystkim do zastępowania osocza oraz wyrównywania strat objętości wewnątrznaczyniowej. Cząsteczki pozostając w przestrzeni naczyniowej wywierają siłę osmotyczną (tzw. ciśnienie koloidoosmotyczne), utrzymującą płyn w naczyniach krwionośnych [21, 61]. Efekt objętościowy i czas przebywania w naczyniach koloidów uwarunkowany jest przede wszystkim ich następującymi właściwościami:
1. Wielkością cząsteczki
2. Stopniem dyspersji roztworu
3. Ciśnieniem koloidoosmotycznym
4. Lepkością
5. Rozpadem i wydalaniem [21]
Koloidy możemy podzielid na koloidy naturalne, takie jak: albuminy, świeżo mrożone osocze, roztwory białek osocza, oraz koloidy sztuczne: dekstrany, żelatyna i hydroksyetylowana skrobia (HES).
Źródło: http://pbc.gda.pl/Content/4849/marciniak_andrzej_062470.pdf